دسته‌ها
دسته‌بندی نشده

معاملات فصلی ماده ۱۶۹

صورت معاملات فصلی چیست؟

سازمان امور مالیاتی برای رعایت حال مودیان و افرادی که موظف به پرداخت مالیات هستند در ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیم به وضوح و شفاف در مورد صورت معاملات فصلی صحبت کرده است. در این ماده به صورت کاملا روشن به سه نکته اساسی اشاره شده است:

  • همه سازمان ها و شرکت های خصوصی و دولتی که خرید و فروش انجام می دهند، باید صورت آن را حداکثر تا یک ماه بعد از فصل انجام معامله به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. انجام این کار می تواند به صورت الکترونیکی و یا به صورت کاغذی و سی دی صورت گیرد. آنچه که مهم است ارسال به موقع این مدارک بوده که می تواند از جرایم متعاقب ارسال با تاخیر جلوگیری کند.
  • در بخشی از این ماده آمده است، معاملات کوچک یعنی معاملاتی که مبلغ آنها تا ده درصد حد نصاب تعیین شده است، نیازی به ارسال ماهانه نداشته و مودیان می توانند لیست و فهرست این معاملات را به صورت کلی و هر سه ماه یکبار ارسال کنند. یعنی همه خرید و فرش های کوچک با هم بعد از سه ماه ارسال شوند.
  • مسئله ای که در ارسال صورت معاملات فصلی، مودیان باید مد نظر داشته باشند، دریافت کارت اقتصادی است و ارسال مدارک به سازمان امور مالیاتی باید به همراه کد اقتصادی ذکر شده در این کارت باشد تا مورد پذیرش قرار بگیرد. بدون دریافت کارت اقتصادی هیچ مدرکی از مودی در سازمان امور مالیاتی پذیرفته نمی شود.

اگر تا تاریخ تعیین شده برای ارسال صورت معاملات فصلی کد اقتصادی آماده نشد مودیان باید چه کار کنند؟

اگر مودی درخواست کد اقتصادی کرده اما تا زمان تعیین شده برای ارسال مدارک کد اقتصادی آماده نشود، رافع مسئولیت او نبوده و باید مدارک را با نام و نام خانوادگی و کد ملی در مهلت تعیین شده ارسال کند.


آیا می شود صورت معاملات فصلی و صوت مالی پایان سال شرکت را به صورت یکجا ارسال کرد؟

ارسال هر کدام از موارد ذکر شده نمی تواند، رافع مسئولیت برای ارسال دیگری باشد و مودیان حتما باید هر یک از مدارک مذکور را در مهلت مقرر و به صورت جداگانه به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

در قانون برای ارسال صورت معاملات فصلی از چه اشخاصی نام برده شده است؟

در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم به دو گروه مشاغل بند الف و ب در این مورد اشاره شده است. مشاغل بند الف افرادی هستند که طبق قانون باید معاملات خود را در دفتر روزنامه و دفتر کل ثبت کنند و مشاغل بند ب هم سازمان ها و شرکت ها و افرادی هستند که موظفند معاملات خود را در دفتر درامد و هزینه ثبت کرده و گزارشات کامل آن را داشته باشند.

مشاغل بند الف ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم چه مشاغلی هستند؟

برخی از این مشاغل که مشمول بند الف می شوند شامل : همه افرادی که کارت بازرگانی دارند، وارد کنندگان و صادر کنندگان کالا، افرادی که صاحب کارخانه و شرکت های تولیدی هستند و به واسطه انجام فعالیت تولیدی
جواز و پروانه کسب دارند، افرادی که امتیاز بهره برداری از معادن را کسب کرده اند، همه شرکت های حسابداری و حسابرسی و خدماتی، بیمارستان ها و زایشگاهها و همچنین درمانگاهها و آسایشگاهها و مدارس هم باید صورت معاملات فصلی خود را ارسال کنند.

مشاغل بند ب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم چه مشاغلی هستند؟

مشاغلی که مشمول بند ب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم می شوند به شرح ذیل هستند: افرادی که کارگاههای صنعتی دارند، مشاوران و وکلای دادگستری، افرادی که به کار دلالی مشغولند، طلا و جواهر فروشان، افرادی که در کار خرید و فروش آهن هستند هم باید مدارک مذکور را در مهلت مقرر ارسال کنند.

عدم ارسال صورت معاملات فصلی چه جرایمی دارد؟

در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم در خصوص جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی آمده است: این تخلف و همچنین عدم ارسال کد اقتصادی و یا استفاده از کد اقتصادی شخص دیگر و همچنین دادن کد اقتصادی خود به یک نفر دیگر جریمه ای معادل ۱۰ درصد مبلغ معامله انجام شده در بر خواهد داشت. نکته دیگر در خصوص این موضوع ارسال دیرهنگام و بعد از مهلت مدارک است که باعث می شود، یک درصد معامله ای که مدرک آن دیر ارسال شده مشمول جریمه شود.

جزییات جریمه مربوط به عدم ارسال صورت معاملات فصلی در قانون مالیات های مستقیم چگونه آمده است؟

جریمه مربوط به عدم ارسال مدارک خواسته شده و یا دیر کرد انها و همچنین استفاده از کد اقتصادی شخص دیگر به صورت ذیل محاسبه می شود:

الف : اگر مبلغ معامله انجام شده از ۸۸۰۰۰۰۰ ریال کمتر باشد، در این صورت نیازی به ارسال کد اقتصادی نبوده و صورت معامله هم می توان به صورت تجمیعی بعد از سه ماه ارسال نمود یعنی لازم نیست این معاملات کوچک تا یک ماه بعد از پایان تاریخ معامله مدارک آن ارسال شود.

ب: اگر مبلغ معامله انجام شده از ۸۸۰۰۰۰۰ ریال بیشتر باشد، در این شرایط معامله کننده باید کد اقتصادی
خریدار و خودش را به همراه صورت معاملات ارسال کرده و در صورت عدم ارسال مدارک یا کد اقتصاد خود و خریدار مشمول جریمه یازده درصدی می شود.

اگر خریدار یا فروشنده از اعلام کد اقتصادی خود امتناع کردند چه کار باید انجام دهیم؟

اگر خریدار و یا فروشنده از بیان کد اقتصادی خود امتناع نمایند، طرف دیگر معامله باید کد اقتصادی خود را به همراه مشخصات طرف مقابل به سازمان امور مالیاتی ارسال کند در این صورت فقط شخصی که کد اقتصادی ارائه نداده مشمول جریمه خواهد شد و طرف دیگر معامله دچار مشکل نمی شود.

چطور می توانم صورت معاملات فصلی خود را ارسال کنم ؟

برای ارسال این مدارک شرکت ها و سازمان های تجاری و کلیه اشخاص حقیقی می توانند به پورتابل سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و بعد از طی مراحل ذکر شده و ارسال مدارک تعیین شده نسبت به ثبت اطلاعات اقدام نمایند.
ضمنا همه افرادی که طبق قانون مشمول ارسال این مدارک هستند، می توانند از شرکت ها و موسات مالی و حسابداری دارای مجوز کار در این خصوص هم کمک گرفته و از صفر تا صد این کار را به آنها بسپارند تا در اولین فرصت مدرک مربوط ارسال و مودی مشمول جرایم تعیین شده نشود.

بیشتر بخوانید :

موضوع ماده ۱۶۹ قانون مالیات مربوط به مالیات صورت معاملات فصلی می باشد و قانون گذار در این ماده قانونی به روشنی صورت معاملات و مالیات مربوط به انها تفسیر کرده است . در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های فصلی امده است :

کلیه شرکت ها و سازمان هایی که عملیات و رویداد مالی دارند باید صورت این معاملات را به طور کامل و جامع بدون هیچ گونه نقص یا کتمان تا یک ماه پس از پایان هر فصل به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند در واقع مودیان باید در سال ۴ بار اقدام به تهیه صورت های مالی خود کرده و در مهلت مقرر به سازمان امور مالیاتی بفرستند تا مشمول جرایم مربوط به ان نگردند .

وضعیت معاملات کوچک در لیست معاملات فصلی برای معاملات که گردش مالی عمده ای برای شرکت محسوب نمیشوند و جزو معاملات کوچک هستند ذکر صورت کامل و جزیی معامله لازم نبوده و فقط باید به صورت عنوانی و تایتل در یک مجموعه فهرست وار به سازمان امور مالیاتی ابلاغ گردند.

·                    
لزوم کد اقتصادی در ارسال معاملات فصلی برای ارسال صورت معاملات فصلی باید سازمان ها و شرکت ها اقدام به دریافت کد اقتصادی نمایند و پس از اخذ کد اقتصادی صورت معاملات فصلی خود را با کد اقتصادی دریافت شده به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند . اگر کد اقتصادی دیر صادر شود و احتمال گذشتن زمان ارسال صورت معاملات فصلی وجود داشته باشد مودیان باید با نام و نام خانوادگی و کد ملی خود اقدام به ارسال صورت معاملات فصلی نموده و هیچ عذری در این خصوص پذیرفته نیست.

تداخل زمان ارسال صورت مالی با صورت معاملات پایان سال

اگر ارسال صورت معملات فصلی با ارسال عملکرد مالی در پایان سال تداخل پیدا کند ارسال یکی به معنی عدم ارسال دیگری نخواهد بود و مودیان باید هر دو صورت را به صورت جداگانه به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند .

چه کسانی موظف به ارسال صورت معاملات فصلی هستند ؟

کلیه افراد حقیقی و حقوقی مشمول قانون مالیات های مستقیم موظف به ارسال صورت معاملات
فصلی تا یک ماه از پایان فصل می باشند .

عدم ارسال صورت معاملات فصلی چه عواقبیدارد ؟

در صورت عدم ارسال صورت معاملات فصلی و یا عدم دریافت کد اقتصادی برای ارسال این صورت یا استفاده از کد اقتصادی دیگران برای این کار مشمول جریمه خواهد بود و این جریمه برابر یک درصد مجموع صورت معاملاتی که ارسال نشده خواهد بود و البته به میزان ده درصد هم جریمه برای عدم دریافت کد اقتصادی به ان اضافه می شود .

صورت معاملات فصلی به چه طریقی باید ارسال شود ؟

ارسال صورت معاملات فصلی می تواند به صورت سی دی یا افلاین یا به صورت آنلاین و از طریق الکترونیکی انجام شود .

حقوق و دستمزد پرسنل باید در معاملات فصلی ذکر شود ؟

حقوق و دستمزد پرسنل چون به طور مستقیم و در قانون جداگانه ای مشمول مالیات گردیده و مالیات آن اخذ میشود در لیست فهرست معاملات فصلی قرار نمیگیرد .

اگر خریدار محصول کداقتصادی ارائه ندهد جریمه مربوط به آن چگونه است ؟

اگر در حین معامله خریدار کد اقتصادی خود را ارائه ندهد اما فروشنده مشخصات خریدار را به طور کامل به سازمان امور مالیاتی ارائه داده و جزییات معامله را لیست نماید فقط خریدار مشمول جریمه خواهد شد در غیر این صورت هم خریدار و هم فروشنده جریمه خواهند شد .

ارسال صورت معاملات فصلی بسیار مهم بوده و در قانون به صورت مشخص در خصوص آن صحبت شده است و در صورت عدم ارائه این صورت جرایم مشخصی هم در قانون به ان تعلق میگیرد به همین دلیل مودیان باید در موعد تعیین شده اقدام به ارسال صورت معاملات فصلی خود نمایند و در این خصوص می توانند از موسسات خدمات مالی مشاوره گرفته و کار را به انها بسپارند . موسسه خدمات مالی حساب کتاب مبین همراه مطمئنی در این خصوص و سایر خدمات مالی و حسابداری برای مودیان عزیزخواهد بود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *